Przechowywanie jajek – co warto wiedzieć?

jajka

Jaja to produkt spożywczy chętnie konsumowany przez wiele ludzi. Jaja kurze są najpowszechniejsze i stanowią cenne źródło białka oraz innych substancji odżywczych. Produkt ten ma szerokie zastosowanie głównie w gastronomii. Wykorzystujemy go praktycznie do każdego dania obiadowego i śniadaniowego. Jaja zaopatrują lodówkę każdego domu. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby nie straciły swoich kluczowych właściwości.

Co zyskamy jedząc jajka?

Jajka poza tym, że są świetne w smaku i chętnie jedzone, stanowią skupisko wartości odżywczych. Ten produkt składa się z białka i żółtka. To właśnie żółtko jest najbardziej wartościowe, ponieważ zawiera cyn oraz witaminę A, D i E. Oczywiście jajko jajkowi nie jest równe. Zawierają różne wartości odżywcze, a wpływ na to ma przede wszystkim sposób ich przygotowania.

Przykładowo jajko gotowane na twardo jest bogate w białko i substancje odżywcze, a przy tym posiada niską zawartość tłuszczu. To produkty zawierające aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3. Występuje to głównie w rybach, jeśli jednak ktoś nie przepada za nimi, jaja są świetną alternatywą.

W wielu domach można zauważyć składowanie jajek kurzych. Jest to dobre, o ile schodzą nam one dość szybko. Nie jest zalecane, aby jajka długo leżały, a jeśli już to powinny mieć do tego odpowiednie warunki.

Jak należy przechowywać jajka?

Zawsze lepiej jest kupić więcej jajek niż mniej. To uniwersalny produkt spożywczy, przy pomocy którego ugotujemy obiad i zrobimy pełnowartościowe śniadanie. Jajka jednakże są wymagające pod względem przechowywania. Warto wiedzieć jak z nimi postępować, aby przez długi czas pozostały świeże.

Największą wiedzę na temat przechowywania jaj posiada producent jak w Oleśnicy. Jeśli mamy możliwość, warto z nim porozmawiać o tym. Jajka najlepiej jest przechować w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu na przykład w wytłaczance. W skrócie im chłodniej, tym lepiej. Jajka przechowywane w zimnie zachowują świeżość nawet przez miesiąc. Dotyczy to oczywiście całych jajek, w skorupkach. Rozbite lub ugotowane jajka powinno się spożywać maksymalnie w ciągu trzech dni.

Dodaj komentarz

Polecane strony

Najnowsze wpisy